Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA is al in een tijd terug aangenomen. Sinds 2016 vervangt het de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), met als doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De wet is ontworpen om duidelijkheid te scheppen over wanneer een (zorg)professional als zelfstandige werkt en wanneer er eigenlijk sprake is van een arbeidsovereenkomst.
In de voorgaande jaren waren er nauwelijks controles op het naleven van deze wet. Maar vanaf 1 januari 2025 wordt dat anders. De belastingdienst gaat strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Voor opdrachtgevers betekent dit dat ze zorgvuldig moeten beoordelen of hun samenwerking met ZZP’ers voldoet aan de wettelijke eisen.
Waarom is de Wet DBA relevant voor de zorg?
Vooral in tijden van personeelsschaarste zetten zorgorganisaties vaak flexibele professionals in, om zo aan de personeelsvraag te voldoen. Zonder goed geregelde contracten bestaat onder de Wet DBA het risico dat de Belastingdienst de samenwerking als verkapt dienstverband beschouwt. Dat kan leiden tot naheffingen en boetes.
Hoe kunnen Opdrachtgevers zich voorbereiden?
-
Gebruik duidelijke overeenkomsten
Zorginstellingen en organisaties in de farmaceutische industrie moeten overeenkomsten gebruiken die voldoen aan de richtlijnen van de Wet DBA.
Hierin zijn de volgende punten zeer belangrijk:
1. Een duidelijk doel van de inzet van een zzp’er;
2. Een eindresultaat van de opdracht;
3. De periode van de opdracht;
4. Het uurtarief van de opdracht.
Bij DNFS werken we met goedgekeurde modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn gevalideerd. Hierin is de rolverdeling tussen de opdrachtgever en de zelfstandige zorgprofessional helder vastgelegd. Deze contracten bieden juridische zekerheid over de zelfstandigheid van de zorgprofessional en minimaliseren het risico op schijnzelfstandigheid. Daarbij is het natuurlijk essentieel dat de werksituatie in de praktijk ook overeenkomt met de afspraken in de overeenkomst.
-
Inventariseer de werkomstandigheden
De Belastingdienst kijkt naar de feitelijke situatie op de werkvloer. Is de zorgprofessional vrij om de werkzaamheden zelf in te vullen? Is er een gezagsverhouding? Wordt de zzp’er ingezet met een duidelijk doel en wat is de uitkomst van de opdracht? Hierbij helpen wij opdrachtgevers inzicht te krijgen in deze details om risico’s te beperken door kritische vragen te stellen en mee te denken met de inzet en het eindresultaat van een opdracht.
-
Houd periodieke evaluatie en risicomanagement
Omdat regels en interpretaties kunnen veranderen, is het verstandig om de werkwijze regelmatig te evalueren. Wij adviseren dan ook om periodieke audits te houden. Zo heb je zekerheid dat de opdrachten nog conform de afspraken van de overeenkomst zijn en volg je proactief de richtlijnen de richtlijnen van de Belastingdienst.
Komt er een controle van de belastingdienst, dan is het belangrijk dat je goed kunt aantonen dat de zzp’ers in dienst geen schijnzelfstandigen zijn.
Zorg dat je met een volledig dossier kunt aantonen dat wordt voldaan aan wet- en regelgeving:
1. Een (model)overeenkomst met een goede opdrachtomschrijving;
2. KVK-uittreksel;
3. BTW-nummer;
4. Ingevulde ondernemerscheck;
5. Een checklist voor de controle op de werkzaamheden.
Kunnen opdrachtgevers nog wel ZZP’ers inzetten in de Zorg?
Opdrachtgevers kunnen nog steeds zzp’ers inzetten in de zorgsector. Maar wél met de belangrijke kanttekening dat het zorgvuldige naleving van de wet- en regelgeving vereist, waaronder de Wet DBA. Zolang zorginstellingen de samenwerking met zzp’ers goed organiseren en aan de regels voldoen, is het inzetten van zzp’ers mogelijk.
Bij DNFS helpen we je om de samenwerking met zelfstandigen soepel te laten verlopen. We ondersteunen zorgorganisaties bij het vinden van flexibel personeel en helpen je om de wet DBA goed toe te passen. Door heldere afspraken te maken en met een ervaren partner als DNFS samen te werken, kun je zzp’ers blijven inzetten voor hun kennis en expertise. Zonder juridische risico’s.
Meer informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst via hun secties over de Wet DBA en arbeidsrelaties: Controle op arbeidsrelaties en Modelovereenkomsten.
Disclaimer; wij hebben deze informatie met de hoogst mogelijk zorgvuldigheid samengesteld, maar zijn niet aansprakelijk voor gevolgen van het opvolgen van o.a. het gebruik van onze checklists. Raadpleeg altijd ook de website van de Belastingdienst.